Sirgar era fer avançar el llaüt des de terra, gràcies a l’esforç d’una cavalleria o dels propis llaüters, que peonant, estiraven la grossa corda amarrada a la punta del màstil del llagut… la Sègula. Fa mig segle que l’ofici es va perdre, però Los Sirgadors recuperem l’esperit fluvial convertint-lo en símbol d’una reivindicació social i artística

Com ja us em explicat, inicialment Los Sirgadors vàrem néixer per posar música a les pel·lícules i documentals que filmavem a Sègulafilms
Ara us presentem el nostre primer àlbum; ‘La terra ensomniada’, banda sonora del documental “La Filla del Farer

Banda sonora del documental “La Filla del Farer”, realitzat per Sègula Films

Documental “La Filla del Farer”

Des de blues afroamericà que surt dels pantans de Louisiana, als Estats Units es traça una línia imaginària amb la jota tradicional de les Terres de l’Ebre.

La fusió dels cants de treball, el crit de la música d’arrel dels espais humits amenaçats per la mort dels rius i el canvi climàtic, és mesclen amb els sons de la naturalesa, al·legoria de l’exuberància ecosistèmica de la ribera del riu dels antics llaüters. Guitarrons, harmòniques, guitarres elèctriques, banjos, rondalles en forma de cors de gospel, tocs de ferrets i castanyetes, arcodió diatònic, slide-guitar i gaites àrabs.

En el repòs etern de l’aigua dolça mesclant-se amb la salada, dels sons de la natura fonent-se amb els cants de treball, surgeix el crit de la música d’arrel dels espais humits.

De les aigües pantanoses del Delta de l’Ebre neix lo Jota&blues.